Gevolgen stoppen met roken

Gevolgen stoppen met roken

Gevolgen stoppen met roken: Ben jij er aan toe om je sigaret spreekwoordelijk aan de wilgen te hangen? Ben je klaar om je gewoonte voorgoed te doorbreken? Dat is goed nieuws, want roken levert een boel vervelende complicaties op die de levensverwachting niet ten goede komen. Toch zijn veel rokers die spelen met het idee om te stoppen huiverig over de gevolgen van stoppen met roken. Dat is ook niet meer dan logisch, want er zijn wel degelijk gevolgen aangaande stoppen met roken. De meeste zijn positief te noemen, maar zoals bij elke verslaving die je wilt doorbreken zijn er ook een aantal hobbels in de weg eer je bij de eindbestemming bent.

Van een sigaret ben je zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk. Toch is de mentale verslaving een stuk lastiger te doorbreken. Lichamelijk gezien ben je verslaafd aan de nicotine.  Dit stofje ben je na iedere sigaret meer gaan waarderen om er uiteindelijk verslaafd aan te raken. Toch ben je na een aantal dagen zonder sigaret al zo goed als over je nicotine-verslaving heen. Mentaal gezien ligt stoppen een stuk gevoeliger. In je rokersleven ben je gewend geraakt aan bepaalde handelingen. Zelfs iets triviaals als het aansteken van een sigaret kan als een gemis gaan voelen nadat je stopt met roken. Je bent het nu eenmaal gewend en patronen doorbreken is lastig. Zeker wanneer het om een verslaving gaat.

 Gevolgen stoppen met roken verschilt

Gevolgen stoppen met roken: De gevolgen van stoppen met roken verschillen van persoon tot persoon. De ene persoon stopt van de ene op de andere dag en zal hier weinig hinder van ondervinden. Terwijl een ander dagelijks over een sigaret zal mijmeren. Toch zijn er veel raakvlakken die iedereen aangaat. Zo is het een feit dat je je al na een dag beter zult voelen. Je ademhaling en reukvermogen zal met sprongen vooruit zijn gegaan. Daarnaast word je conditie met elke dag die voorbij gaat beter. Je wordt fitter, sterker en gelukkiger door te stoppen met roken. In het begin zal je moeilijke momenten kennen. Na een week ben je lichamelijk gezien  al verlost van je verslaving, maar psychisch gezien ben je pas na een jaar verlost van je rookverslaving.

Dit valt ook te staven met een statistiek: bijna de helft van alle rokers die proberen te stoppen, vallen na een half jaar alsnog terug in hun oude gewoonte. Het is daarom ook van groot belang om niet toe te geven aan zwakke momenten, die iedereen wel eens zal kennen.

Gevolgen stoppen met roken? Positief!

Gevolgen stoppen met roken: Stoppen met roken is niet gemakkelijk, maar de gevolgen van stoppen met roken zijn bijna louter positief. Je longen worden schoner, de kans op hart- en vaatziekten daalt met de helft (!) en je zult je fitter en gezonder voelen dan ooit tevoren. Sommige mensen zullen een aantal kilo aankomen doordat je honger kunt krijgen van stoppen met roken, maar ook dit valt op te lossen door gezond te eten. Nadelen zijn er dan ook niet te noemen, voordelen des te meer.

Ben je van plan om te stoppen met roken, of ben je zelf een gestopte roker? Deel je ervaringen met anderen in dit artikel!Welke gevolgen heb je zelf ondervonden, hoe sloeg jij je door het ”stop proces” heen?

Previous post:

Next post: